vineri, 14 septembrie 2012

Cum sa va dati seama daca aparatul raceste suficient?

In cazul in care credeti ca instalatia dvs. de aer conditionat nu mai da randament, puteti efectua urmatoarele:

- Verificati filtrele din interiorul aparatului daca acestea sunt curate. Daca nu, atunci le extrageti din locasul lor prin indepartarea capacului unitatii interioare tragand din laterale unde prezinta doua  mici decupaje , le spalati sub jet de apa si detergent pentru a fi curatate in totalitate ( NU le curatati doar cu apa ca nu faceti mare lucru) dupa care le stergeti cu o laveta uscata (NU introduceti filtrele umede deoarece riscati defectarea unor parti electronice) si  le introduceti la locul lor, in final inchizand  capacul aparatului!
- Verificati daca aparatul de aer conditionat arunca  jet de aer pe intreaga suprafata a unitatii interioare .Ex.:Plimbati mana in fata aparatului pe unde refuleaza aer de la stanga la dreapta si invers ,constatati daca acesta degaja aer constant pe intreaga suprafata  a aparatului de aer conditionat tip split !Daca lucrul acesta nu se intampla constant pe intreaga suprafata  atunci aparatul are nevoie de o igienizare(curatare) turbinei! Pentru acest lucru trebuie sa apelati la echipa service de specialitate, NU incercati sa curatati singuri fiindca in cazul nefericit in care spargeti turbina exista posibilitatea de a nu mai gasi alta lafel si identica. ( Chiar si pentru aparatele aflate in garantie sansele sunt foarte mici de a gasi aceasta piesa la importator).

- Verificati telecomada aparatului  sa fie setata pe functia de racire (fulg de nea) .Daca este setata pe aceasta functie si tot nu raceste trebuie sa vedeti daca compresorul aparatului este pornit (la unitatea din exterior se aude un huruit  la unele aparate mai  incet la altele mai accentuat  in functie de firma si calitate) .Daca nu porneste mai departe trebuie sa apelati la  echipa de service specializata.

  Daca acesta( compresorul ) e pornit asigurati-va ca a pornit si ventilatorul (elicea ) unitatii exterioare (acesta asigura racirea instalatiei si protejeaza compresorul a nu se incinge sau a se arde). Daca acesta (ventilatorul) nu porneste/merge incet ca atunci cand il invarti cu mana, evitati a mai folosi aparatul de aer conditionat.Il  opriti ,il scoateti din priza si apelati la service specializat pentru rezolvarea problemei respective !


Daca tot ce am spus mai sus este  in regula atunci mergem mai departe  prin verificarea compresorului daca raceste aceasta putand  sa o facem punand mana pe robinetii  de la unitatea exterioara   (in lateral stanga cum ne uitam din casa spre exterior sau la unele aparate robinetii sunt si in dreapta  aparatului cum ne uitam din casa spre exterior). Unele aparate au o masca  de protective si nu putem atinge robinetii daca nu inlaturam masca respectiva ( cu o surubelnita +).Daca tevile sunt reci (ex.berea scoasa de la frigider) atunci totul este ok. Daca nu atunci  trebuie sa apelati la service specializat pentru a  rezolva aceasta problema ! 

Daca aparatul nu are suficient  Freon  aparatul prezinta gheata (zapada ) pe teava subtire care pleaca de la robinetii  din unitatea exterioara  aceasta gheata ajungand pana in interior intr-un anumit timp in functie cat de lung este traseul si va curge apa din unitatea interioara ! Atunci trebuie sa apelati la un service specializat pentru a gasi pe unde a fost pierdut freonul, pentru  a remedia defectiunea si ulterior a incarca  cu agent frigorific corespunzator instalatia (ex. R22 ,R407C ,R410A ).
Nota : Aparatul de aer conditionat  nu trebuie incarcat(sau schimbat freonul la o anumita perioada de timp cum va spun unii instalatori pentru a face un ciubuc !)Exemplul cel mai concludent este frigiderul din gospodaria fiecaruia dintre noi care funcrioneaza si 25 ani cu acelasi freon daca acesta este intretinut,doar daca accidental cedeaza vreo sudura din fabrica  pe la imbinari sau din proasta instalare acesta pierde freonul !
   Daca teava groasa prezinta gheata atunci veririfcati filtrele la interior (sa nu fie murdare)  sau o alta cauza ar fi ca  teava respectiva  sa nu fie obturata  din  diverse motive.
Tot ce am specificat mai sus  sunt variante de verificat casnice pentru a va face dumneavoastra o idée insa  service-ul specializat  verifica aceste lucruri cu aparatura speciala pentru interventiile respective ex.: baterii de manometre ,pompa vacumm,termometru etc. !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu